
1. GEWONE TANDENBORSTELS
Kies een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haartjes. Vervang de tandenborstel zodra de haartjes in verschillende richtingen gaan staan, maar in ieder geval elke drie maanden.
2. ELEKTRISCHE TANDENBORSTELS
Met een elektrische tandenborstel gaat poetsen makkelijker en effectiever. Oudere mensen die niet gewend zijn aan elektrische tandenborstels kunnen de trillingen en het geluid echter vervelend vinden. Vervang de borstel zodra de haartjes in verschillende richtingen gaan staan, maar in ieder geval elke drie maanden.
3. DRIEZIJDIGE TANDENBORSTELS
Het kan soms lastig zijn om de binnenkant van de tanden te poetsen, en sommige mensen bijten op de tandenborstel. Een driezijdige tandenborstel kan hierbij helpen. Ze zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde webshops.
4. KUNSTGEBITBORSTELS
Een kunstgebitborstel heeft een grote borstelkop en een compacte borstel. De compacte borstel wordt gebruikt om het smalle binnenoppervlak van het kunstgebit te reinigen, de grote borstel voor de rest.
5. HULPMIDDELEN OM EEN TANDENBORSTEL VAST TE HOUDEN
Als iemand de tandenborstel niet goed kan vasthouden, zijn er allerlei hulpmiddelen zoals verdikkers voor het handvat en bandjes om de tandenborstel aan de hand vast te maken. Vraag advies aan je tandarts, mondhygiënist of ergotherapeut.

6. MONDSTOKJES
Als je je tanden niet kunt poetsen, kun je een wattenstaafje voor de mond gebruiken om in ieder geval voedselresten te verwijderen.
7. RAGERS
Ragers zijn er in verschillende diktes. Kies een dikte die tussen de tanden en kiezen past. Ragers hebben een ijzeren kern en nylon haartjes. Als de haartjes in verschillende richtingen gaan staan (na 3 - 5 dagen), moet de rager worden vervangen. Spoel de rager af en laat deze drogen na gebruik.
Er zijn ook ragers die volledig van plastic zijn. Deze zijn voor eenmalig gebruik en reinigen iets minder goed, maar sommige mensen vinden ze prettiger. Tandenstokers zijn ook een optie, maar ze reinigen minder goed en zijn lastig te gebruiken bij anderen. Flossen is zeker geen goede optie voor ouderen, omdat de ruimtes tussen hun tanden vaak te groot zijn.
8. AIRFLOSS
Als ragers niet voldoende werken, kan een airfloss helpen. Deze apparaten spuiten water- en luchtstraaltjes tussen de tanden en kiezen om voedselresten en een beetje tandplak weg te spoelen. Met een recept van je tandarts of mondhygiënist kan een airfloss ook worden gebruikt met mondwater (chloorhexidine of fluoride) voor extra bescherming, in plaats van water. Let op: een airfloss kan verstikking veroorzaken bij mensen die moeite hebben met slikken.
TANDPASTA'S:
Gebruik een tandpasta met fluoride. Voor het reinigen van kunstgebitten: gebruik zachte, niet-agressieve tandpasta of, beter nog, een alkalivrij reinigingsmiddel.
