Bir kimseye dişlerini fırçalamasında destek olmak hassas bir süreçtir: gerek desteğe ihtiyaç duyan kişi, gerekse de destek olacak kişi bunu rahatsız edici bulabilir. Aşağıdaki ip uçları bu sürecin hem etkili
hem de eğlenceli geçmesine yardımcı olabilir. Ve her ikiniz de bu sürece alıştıktan sonra, ağız hijyeni işin bir parçası olacak ve size hep birlikte keyfine varacağınız sonuçları verecektir:
Temiz ve sağlıklı bir ağıza kavuşacaksınız.
BİR BAŞKASININ AĞIZ HİJYENİNE DESTEK OLANLAR İÇİN İP UÇLARI

DOĞRU ORTAM
Verdiğiniz ağız hijyeni desteğinizi kademeli olarak arttırın.
İlk birkaç seferde her bölgenin eşit derecede fırçalanamayacağı gerçeğini kabul edin. İyi bir tecrübenin üzerine inşa etmek kolaydır; başarısız bir tecrübeyse kolay kolay unutulmaz.
Dişler her fırçalandığında:
- Acele etmeyin ve sakin ve uygun ortamı oluşturun
- İletişime geçin ve ne yapacağınızı söyleyin
- Sakince konuşun ve kısa cümleler kurun
- Gerekirse mola verin
- Diğer insanları sürecin iyi gittiği yönünde bilgilendirin, iltifat edin ve uygun olduğunda mizahı kullanın.
- İşlemi bitirdiğinizde, bunu belirtin
Eğer fırçalamak çok zor geliyorsa, en azıdan hem üst çenenin hem de alt çenenin her gün eşit miktarda bakım almasına özen gösterin. Sabahları üst çeneden başlayın ve akşamda alt çenenin bakımını yapın.
EĞER KİŞİYE RAHAT BİR ORTAM SAĞLANIRSA , O KİŞİNİN AĞIZ KASLARI DA RAHATLAYACAKTIR!

ZAMAN VE YER
Eğer sabahları veya akşamları yeterli zaman ya da sakin ve sessiz bir ortam bulunamıyorsa, daha uygun bir zaman dilimi seçin.
Peki ya banyoda diş fırçalamak imkan dahilinde değilse? Farklı bir yer seçin ve yanınızda bir bardak su ve tükürmek için bir kap bulundurun.

BİR KİMSEYE KENDİ DİŞLERİNİ FIRÇALAMADA DESTEK OLMAK
Nasıl yapılacağını göstermek veya sadece ortamı yumuşatmak için kendi dişlerinizi fırçalayın.
Dikkatli bir şekilde izleyin ve uygun yerlerde tavsiyelerde bulunun. Ayrıca bu broşürdeki diş fırçalama çizelgesine birlikte bakabilirsiniz.
Bazı bölgeleri yeniden fırçalayıp fırçalayamayacağınızı sorun.

FIRÇALAMA POZİSYONU
Diş fırçalama farklı pozisyonlarda gerçekleşebilir. Size ve destek olduğunuz kişiye en uygun pozisyonu seçin. Dikkate alınması gerekenler: konfor, iletişim, iyi bir görüş açısı ve tüm ağıza erişim. Ayrıca kendi

HER İKİ KİŞİ DE OTURUYORSA
Destek olduğunuz kişinin karşına bacaklarınız açık bir biçimde oturun. Bu şekilde oturmak sizin sabit bir pozisyonda kalmanıza yardımcı olacaktır.
Destek olduğunuz kişinin de rahat biçimde oturduğundan ve yeterli baş desteği (örneğin bir boyun yastığı kullanabilirsiniz) olduğundan emin olun. Bu ağız kaslarının en rahat olduğu zamandır.
Destek olduğunuz kişi eğer kambur biçimde oturuyorsa, kendisinin yanındaki bir sandalyeye oturabilir veya karşısında dizlerininiz üstünde durabilirsiniz (kendi sağlınız için sırtınızın dik olmasına özen gösterin).

SİZ AYAKTAYSANIZ VE SİZİN DESTEK OLDUĞUNUZ KİŞİ OTURUYORSA
Destek olduğunuz kişinin sağında (eğer solaksanız, solunda) ve arkasında çapraz (diyagonal) olarak durun. Diğer kişinin başını koltuk altınıza alın ve serbest kalan elinizle başını hafifçe geriye doğru yatırın. Başın hafifçe geriye yatırılması, başın sakin kalmasını ve ağız kaslarının gevşemesini sağlayarak öğürmeyi engeller.

SİZ AYAKTAYSANIZ VE DESTEK OLDUĞUNUZ KİŞİ YATAKTA YATIYORSA
Yatağı kalça hizasına kadar yükseltin ve yatağın başını 45 derecelik bir açıya getirin.
Eğer mümkünse, destek olduğunuz kişiden başını hafifçe size doğru çevirmesini isteyin.
Eğer yatağın başı yükseltilemiyorsa, yataktaki kişiyi yan çevirin. Ağızda biriken sıvıların akışını sağlamak ve kişinin boğulmasını engellemek için yanağının altına bir kap (veya nem emici bir ped) yerleştirin.
Eğer yatak yükseltilemiyorsa, otururken aşağıdakileri yapın:
Fırçalayacağınız yeri net bir şekilde görebilmek için boştaki elinizle kişinin yanaklarından tutarak, hafifçe yana doğru çevirin.
Fırçalama işlemini tamamladıktan sonra, kişinin ağzını silmeyin, bunun yerine yanaktan ağıza doğru hafif darbelerle vurarak temizleyin. İşlemi tamamladığınızda, iki saniye boyunca sıkıca bastırın. Bu sayede dudakların kapanmasını ve yutma reflekslerini desteklemiş olursunuz.
Eğer bir kimsenin diş fırçasını ısırma alışkanlığı bulunuyorsa, üç başlıklı diş fırçasını
deneyebilirsiniz. Buna ek olarak, dişhekiminizin tavsiyesi ve uygun kullanma talimatlarıyla ısırma çubuğunu da kullanabilirsiniz.
Protezin düşerek kırılma olasılığına karşı, protezin temizliğinin yükseltilmiş bir alanda ve bir havlunun üstüne konarak yapılması önerilmektedir.
ELDİVEN KULLANIMI MİKROPLARIN BULAŞMALARINI ENGELLEMEKTEDİR!
