1. STANDART DİŞ FIRÇALARI

Yumuşak kılları olan küçük başlıklı bir diş fırçası tercih edin. Diş fırçanızı, üzerindeki kıllar ters yöne doğru yatmaya başladığı zaman değiştirin. Ayrıca her 3 ayda bir fırçanızı yenileyin.

2. ELEKTRİKLİ DİŞ FIRÇALARI

Elektrikli diş fırçası ile fırçalamak daha kolay ve etkilidir. Bununla birlikte, elektrikli diş fırçası kullanmaya alışık olmayan yaşlı bireyler, titreşim ve sesi rahatsız edici bulabilirler. Diş fırçanızı, üzerindeki kıllar ters yöne doğru yatmaya başladığı zaman değiştirin. Ayrıca her 3 ayda bir fırçanızı yenileyin.

3. ÜÇ TARAFLI DİŞ FIRÇALARI

Zaman zaman dişlerin iç tarafları fırçalamak güç olabilmekte ve bazı kimseler de dişlerini fırçalarken diş fırçalarını ısırmaktadır. 3 taraflı diş fırçaları bu gibi durumlara yardımcı olabilir. Bu fırçalar, özel alış veriş sitelerinde bulunmaktadır.

4. PROTEZ DİŞ FIRÇALARI

Bir protez diş fırçasının geniş bir fırça başlığı ve kompakt fırça kılları vardır. Bu kompakt fırça kılları,  protezin dar ve iç yüzeylerinin temizlenmesinde, geniş fırça başlığı ise protezin geri kalan yüzeylerinin temizlenmesinde kullanılır.

5. DİŞ FIRÇASININ TUTULMASINA YARDIMCI OLMAK

Eğer birisi diş fırçasını doğru biçimde tutamıyorsa, kendisine yardımcı olacak sap kalınlaştırıcılar veya fırçayı ele sabitleyici şeritler gibi pek çok araç mevcuttur.

Dişhekiminize ya da hemşirenize danışın.

6. AĞIZ BAKIM PEDLERİ

Eğer dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, en azından yiyecek kalıntılarını temizlemek için gazlı bez pedlerini kullanabilirsiniz.

7. DİŞ ARASI FIRÇALARI

Diş arası fırçaları çeşitli sertliklerde olabilmektedir. Dişlerinizin ve azı dişlerinizin arasına sığabilecek bir sertlikte diş arası fırçası seçin. Diş arası fırçalarının demir bir gövdesi ve naylon fırçaları bulunmaktadır. Kıllar ters yönü göstermeye başladığından (3 – 5 gün sonra) diş arası fırçasının değiştirilmesi gerekmektedir. Her kullanımdan sonra diş arası fırçanızı suyla durulayın ve kurumaya bırakın.

Ayrıca tamamıyla plastikten oluşan diş arası fırçaları da bulunmaktadır.  

Bunlar tek kullanımlıktır ve daha az temizlik sağlamalarına rağmen, bazı insanlar onları daha kullanışlı bulmaktadır. Diş temizle pedleri de bir diğer alternatiftir; ancak bunlar da çok iyi temizlik sağlamamakta ve kendiniz dışında başka birisi üzerinde kullanılmaya uygun değildirler. Diş ipi ise, yaşlı bireylerin dişleri ve azı dişleri arasındaki mesafe çok büyük olduğundan onlar için iyi bir seçenek değildir.

8. AĞIZ DUŞU (AİRFLOSS)

Eğer diş arası fırçası işe yaramıyorsa, ağız duşu yardımcı olabilir. Bu cihazlar dişler ve azı dişlerin arasına su ve hava püskürterek yiyecek kalıntılarını ve bir miktar diş plağını temizlemektedir. Eğer dişhekiminiz tarafından reçete edildiyse,  ağız duşunun haznesine su yerine gargara  (klorheksidin veya florür içeren)  ekleyerek ilave koruma sağlayabilirsiniz. kullanabilirsiniz. Dikkat: Ağız duşu, yutmada zorluk yaşayan bireylerde boğulmaya sebep olabilir.

AĞIZ HİJYENİ ÜRÜNLERİ DİŞ MACUNLARI:

Florürlü bir diş macunu kullanın. Protezlerin temizliğinde, yumuşak, aşındırıcısı olmayan bir diş macunu veya daha iyisi alkali içermeyen bir diş macunu kullanın.

PreviousHomeNext