Το να βοηθήσετε κάποιον να βουρτσίσει τα δόντια του αποτελεί συχνά μια διαδικασία που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς: τόσο το άτομο που χρειάζεται βοήθεια (υποβοηθούμενο άτομο) όσο και εκείνο που την παρέχει (βοηθός), μπορεί να τη θεωρήσουν δυσάρεστη. Οι συμβουλές που σας παρέχουμε εδώ μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε το βούρτσισμα των δοντιών να γίνει εξίσου αποτελεσματικό και ευχάριστο. Και από τη στιγμή που θα το καταφέρετε και οι δύο, η στοματική υγιεινή γίνεται πλέον μια απλή, αποτελεσματική διαδικασία που χαρίζει τόσο στο άτομο που χρειάζεται βοήθεια όσο και σε εκείνο που την παρέχει, τη χαρά ενός υγιούς και φροντισμένου στόματος.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΟΎΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΉΣ ΥΓΙΕΙΝΉΣ (ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΙΤΩΝ)

Η ΣΩΣΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο βοήθειας για τη στοματική υγιεινή.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν θα βουρτσιστούν όλα τα δόντια εξίσου καλά τις πρώτες φορές. Μια θετική εμπειρία κατά τη διαδικασία του βουρτσίσματος μπορεί να οικοδομηθεί εύκολα ενώ μια δυσάρεστη εμπειρία, ειδικά για το υποβοηθούμενο άτομο, δύσκολα ξεχνιέται.

Κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας:

  • Πάρτε το χρόνο σας και εξασφαλίστε μία ήρεμη ατμόσφαιρα,
  • Συζητήστε με το υποβοηθούμενο άτομο, εξηγώντας του ακριβώς τι πρόκειται να κάνετε και ενημερώστε τον επακριβώς για τη διαδικασία βουρτσίσματος,
  • Απευθυνθείτε του ήρεμα  με σύντομες κατανοητές προτάσεις,
  • Κάντε όσα διαλείμματα θεωρείτε απαραίτητα,
  • Ενημερώστε το υποβοηθούμενο άτομο καθησυχαστικά, ενθαρρύνοντάς τον με κολακευτικά σχόλια και χρησιμοποιείστε το χιούμορ όταν χρειάζεται,
  • Ενημερώστε το υποβοηθούμενο άτομο μόλις έχετε ολοκληρώσει την όλη διαδικασία.

Εάν το βούρτσισμα γίνεται με δυσκολία, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε κάθε μέρα  εξίσου  τόσο την άνω όσο και την κάτω γνάθο:  ξεκινήστε με την άνω γνάθο το πρωί και συνεχίστε με την κάτω γνάθο το βράδυ.

ΌΤΑΝ ΤΟ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΡΟ, ΟΙ ΜΥΕΣ ΤΟΥΣΤΟΜΑΤΟΣ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ!

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ

Αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ή ηρεμία τα πρωινά ή τα απογεύματα, επιλέξτε μια πιο κατάλληλη ώρα. Τι γίνεται αν το βούρτσισμα των δοντιών στο μπάνιο δεν αποτελεί επιλογή; Επιλέξτε έναν άλλο χώρο και πάρτε μαζί σας νερό και ένα φλιτζάνι ή κάποιο άλλο αντικείμενο για να ξεπλύνετε το στόμα σας κατά τη διαδικασία του βουρτσίσματος.

ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΒΟΥΡΤΣΙΣΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ

Βουρτσίστε τα δόντια σας για να δείξετε πώς γίνεται ή απλώς για να «σπάσετε τον πάγο».

Επιτηρήστε την όλη διαδικασία βουρτσίσματος και παρέχετε καθοδήγηση στο υποβοηθούμενο άτομο, εάν χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στο διάγραμμα βουρτσίσματος δοντιών σε αυτό το φυλλάδιο.  

Ρωτήστε εάν μπορείτε να ξαναβουρτσίσετε μερικά σημεία,  το κρίνετε απαραίτητο.

ΘΕΣΗ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ

Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να πραγματοποιηθεί από διαφορετικές θέσεις. Επιλέξτε τη θέση που σας βολεύει καλύτερα καθώς και το υποβοηθούμενο άτομο. Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας: άνεση, επαφή, καλή προσβασιμότητα και δυνατότητα πρόσβασης σε ολόκληρο το στόμα. Μην ξεχνάτε την πλάτη σας.

ΒΟΗΘΌΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΉ ΘΈΣΗ

Καθίστε ακριβώς μπροστά από το υποβοηθούμενο άτομο με τα πόδια σας ανοιχτά, σε στάση που θα σας εξασφαλίσει σταθερή θέση.

Βεβαιωθείτε ότι το υποβοηθούμενο άτομο κάθεται αναπαυτικά και έχει επαρκή υποστήριξη της κεφαλής (για παράδειγμα τοποθετήστε ένα μαξιλάρι στο αυχένα). Τότε οι στοματικοί μύες είναι πιο χαλαροί.  

Αν το υποβοηθούμενο άτομο κάθεται σε σκυφτή θέση (λόγω αδυναμίας ευθειασμού του σώματος), καθίστε σε μια καρέκλα δίπλα του ή σταθείτε στα γόνατα μπροστά του (για την δική σας φροντίδα, διατηρείτε την πλάτη σας σε ευθεία θέση)

ΣΤΈΚΕΣΤΕ ΣΕ ΌΡΘΙΑ ΘΈΣΗ ΕΝΏ ΤΟ ΆΤΟΜΟ ΠΟΥ ΒΟΗΘΆΤΕ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΉ

Σταθείτε διαγώνια δεξιά ή πίσω από το άτομο που βοηθάτε (ή αριστερά εάν είστε αριστετόχειρας). Τοποθετήστε το κεφάλι του υποβοηθούμενου ατόμου στηρίζοντας το ανάμεσα στη μασχάλη, τον ελεύθερο βραχίονα και το χέρι σας, καθώς γέρνετε το κεφάλι ελαφρώς προς τα κάτω. Η στάση αυτή της κεφαλής βοηθά να κρατηθεί ακίνητο, χαλαρώνει τους στοματικούς μύες  και αποτρέπει από τον πνιγμό.

 

ΣΤΈΚΕΣΤΕ ΣΕ ΌΡΘΙΑ ΘΈΣΗ ΕΝΩ ΤΟ ΆΤΟΜΟ ΠΟΥ ΒΟΗΘΆΤΕ ΣΕ ΎΠΤΙΑ ΘΕΣΗ, ΞΑΠΛΩΜΈΝΟ ΣΤΟ ΚΡΕΒΆΤΙ

Σηκώστε το κρεβάτι στο ύψος των γοφών σας και το κεφαλάρι του κρεβατιού σε γωνία 45 μοιρών.

Ζητήστε από το άτομο που βοηθάτε να γυρίσει ελαφρά το κεφάλι του προς το μέρος σας,  εάν αυτό είναι εφικτό.

Εάν το κεφαλάρι του κρεβατιού δεν ανασηκώνεται, ξαπλώστε το άτομο στο πλάι. Τοποθετήστε ένα αναλώσιμο πιατάκι (ή ένα μαλακό μαξιλαράκι που απορροφά την υγρασία) κάτω από το μάγουλο του υποβοηθούμενου ατόμου, ώστε να στραγγίζουν τα στοματικά υγρά και να αποτρέπεται ενδεχόμενος πνιγμός του.

Σε περίπτωση που το κρεβάτι δε ρυθμίζεται σε ορθή θέση, εκτελέστε τα παραπάνω βήματα  καθιστοί.

Χρησιμοποιήστε το ελεύθερο σας χέρι για να κρατήσετε το μάγουλο και τα χείλη του υποβοηθούμενου ατόμου στο πλάι, ώστε να μπορείτε να βλέπετε καλά την περιοχή που βουρτσίζετε.

Μετά από το βούρτσισμα μη σκουπίζετε το στόμα του υποβοηθούμενου ατόμου, απλά ταμπονάρετε από το μάγουλο έως το στόμα του. Μόλις τελειώσετε, πιέστε σταθερά στο σημείο για 2 δευτερόλεπτα. Αυτό προάγει το κλείσιμο των χειλιών και το αντανακλαστικό κατάποσης.

Εάν κάποιος έχει την τάση να δαγκώνει την οδοντόβουρτσα, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα τριών κεφαλών. Κατόπιν συμβουλών και με τις κατάλληλες οδηγίες του Οδοντιάτρου, μπορείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική σφήνα αποφυγής δαγκώματος.

Για την αποφυγή ενδεχομένου σπασίματος, συνιστάται να κάνετε καθαρισμό οδοντοστοιχίας σε υπερυψωμένη περιοχή και  τοποθετώντας μια πετσέτα επάνω της, για το ενδεχόμενο πτώσης της οδοντοστοιχίας στο έδαφος.

Η ΧΡΉΣΗ ΓΑΝΤΙΏΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟΤΡΈΠΕΙ ΤΗ ΜΕΤΆΔΟΣΗ ΜΙΚΡΟΒΊΩΝ.

PreviousHomeNext